Huldiging Erfgoeddragers van Amsterdam

Onderwijsproject In mijn Buurt: Jongeren vertellen de verhalen van hun oudere buurtbewoners door

Oorlog uit de buurt


Op dinsdagochtend 10 juli 2018 werden de 35 nieuwe Erfgoeddragers van Amsterdam 2018 gehuldigd. Ieder jaar beloven kinderen van 10 t/m 14 jaar de verhalen van hun oudere buurtgenoten door te vertellen bij herdenkingen, in de media en bij evenementen. Inmiddels hebben in de schoolprogramma’s van Stichting In mijn Buurt al ruim 3000 Amsterdamse kinderen oudere buurtbewoners geïnterviewd, over hun leven in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog, hun koloniaal verleden of immigratie naar de stad.

Dit jaar worden de leerlingen gehuldigd die de Tweede Wereldoorlogsverhalen hoorden in het monumentale pand De Rode Hoed aan de Keizersgracht. Elke oudere spreekt zijn of haar jonge Erfgoeddrager toe en beëdigt het kind tot officiële verteller van zijn of haar verhaal met het omdoen van een medaille. De Amsterdamse kinderen spreken hun belofte uit. Jeroen Overbeek (journalist en nieuwslezer van het NOS Journaal) is de presentator van de huldiging.

In 2018 waren er 30 programma’s op Amsterdamse basisscholen in alle zeven stadsdelen. Enkele Erfgoeddragers en de ouderen en hun verhaal:
Zo interviewde Elijha (11), Frans Lavell uit de Indische Buurt, wiens vader werd opgepakt door de Duitsers voor verzetswerk en na de oorlog terugkwam “ Ik herkende mijn vader niet.” <

Hanneke Groenteman werd geïnterviewd door Mihael (11) uit de Rivierenbuurt. Ze vertelde over onderduiken zonder haar ouders. Na de oorlog zag ze haar ouders pas weer “Toen de bel ging en aan mij verteld werd ¨dit zijn je ouders en je moet met ze mee¨, rende ik weg, naar achteren zo de tuin in.”

Robin (11) vertelt het verhaal verder van Jennie de Jong uit Oud-West, wiens juf toch Nederlandse liedjes met de klas zong en ervoor werd opgepakt. Jennie was ook bij de schietpartij op de Dam op 7 mei “Dat dit nog gebeurde terwijl je net dacht dat alles voorbij was was het ergste!”

Oud Erfgoeddragers Mus en Dessa vertelden op het Kinderbevrijdingsfestival 5 mei 2018 in het Vondelpark en op TV het verhaal van Willy Okhuizen uit Zuid door “Tijdens de hongerwinter schreef ik recepten uit de Libelle over”.

In mijn Buurt laat kinderen leren door ontmoeting met mensen uit je buurt. Door verschillende generaties buurtbewoners met elkaar in contact te brengen, creëren ze nieuwe, jonge Erfgoeddragers die de geschiedenis van de buurt levend houden. Het onderwijsproject koppelt sinds 2015 kinderen aan ouderen in hun buurt met als doel begrip voor de ander te creëren en vooroordelen te doorbreken. Tijdens persoonlijke ontmoetingen interviewen de kinderen ouderen over een deel van de Nederlandse geschiedenis, zoals koloniaal verleden, immigratie of de Tweede Wereldoorlog.

Na de start in Amsterdam is het project nu ook landelijk in o.a. Leeuwarden, Wageningen, Den Haag en op Terschelling. 150 Erfgoeddragers van Amsterdam vertellen de verhalen door bij herdenkingen (o.a. 4 en 5 mei, Keti Koti, Indiëherdenking), in de media en bij evenementen. Op 10 juli zullen 35 leerlingen aan deze groep toegevoegd worden.

Voor meer informatie:
www.inmijnbuurt.org
facebook.com/inmijnbuurt.org


Regelmatig ontvangt onze redactie nieuws over Amsterdam-Noord in de vorm van persberichten. Indien van toepassing plaatsen wij deze berichten en nemen deze mee in onze Amsterdam-Noord nieuwsbrief. Meer informatie over het insturen van persberichten.


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -