Amsterdam-Noord in de vorige eeuw
Deel 8 van 18. DWV verdwijnt in de golven
Door: Albert van der Vliet (†)
Na de oprichting in 1912 huurt DWV een terrein op de sloepenwerf van Gijs de Vries Lentsch, maar dat veld is drassig. Een nieuw voetbalveld vindt DWV in 1913 bij de boerderij van weduwe de Wit in de Buikslotermeerpolder, achter de Buikslotermeerdijk. In januari 1916 slaat het noodlot toe.
Op 13 januari wordt de Zuiderzee geteisterd door een stormvloed. Het woeste water baant zich een weg tussen Volendam en Marken. ’s Nachts breekt de zuidelijke oever van de Gouwzee door. De kerk van Zuiderwoude luidt in het holst van de nacht als eerste de noodklok. Het dijkvlak tussen Monnikendam en Uitdam wordt op tien plaatsen gebroken. De dijk wordt een ruïne en ook ten noorden van Monnikendam lopen dijkgedeeltes over of breken door.
Oorzaken van de watersnood zijn de langdurige regenval, de noordwestenwind, die ruimde naar het noorden, en het slechte onderhoud van de dijken. De andere provincies rond de Zuiderzee worden ook geplaagd door wateroverlast.
Het water van de Zuiderzee bedekt een groot gebied tussen Zaandam, Purmerend, Ilpendam, Edam, Volendam en Monnikendam tot aan de Waterlandse Zeedijk in landelijk Noord. Vier maanden lang is Waterland letterlijk waterland. De sloepen en vletten van de werven van De Vries Lentsch komen goed van pas als alternatief middel van vervoer, voor personen en goederen.
Het voetbalveld van DWV in de Buikslotermeerpolder is in de golven verdwenen. Het kleedlokaal en de doelpalen worden niet teruggevonden. DWV keert terug naar het weiland van De Vries Lentsch. Deze keer worden er greppels gegraven om een drainagesysteem aan te leggen. Het veld is klaar als het seizoen 1916-1917 moet beginnen. DWV zal op die locatie spelen tot 1920.
In het seizoen 1918-1919 wordt DWV kampioen van de Noord-Hollandse Voetbal Bond (NHVB), maar de promotiewedstrijd naar de landelijke NVB, de voorloper van de KNVB, gaat verloren. Sommige spelers kiezen teleurgesteld voor een andere club. Transfers waren dus in de begintijd van de voetballerij al gebruikelijk. Gerie Kooge is naar Ajax vertrokken. Jan Piet Kuiper, Dirk Swart en Piet de Kant gaan naar ZVV uit Zaandam. Bas Bloemendaal meldt zich aan bij het Zaanse ZRC en Tjeerd de Boorder kiest voor Purmersteyn.
Er kan in 1919 maar één elftal opgesteld worden en dat is niet sterk. Het verzwakte DWV vraagt de NHVB om vrijwillig te mogen degraderen naar de tweede klasse. Het volgende jaar promoveert DWV alweer naar de eerste klasse. Het is feest in Nieuwendam en Buiksloot. Het Waterlandsch Fanfarecorps maakt een promotietour over de Waterlandse Zeedijk. Spelers die waren vertrokken naar andere clubs in de regio, keren terug bij de club. Sommigen worden mondeling onder druk gezet. In het seizoen 1920-1921 komen er alweer twee elftallen uit in het geel-zwart en nieuw is het aspirantenelftal.
Voordat het nieuwe seizoen begint, in 1920, moet er alweer uitgekeken worden naar een nieuw veld. Dat wordt gevonden bij de Nieuwendammer Gouw, ten zuiden van de Ringvaart, bij de huidige Watergangseweg, de Wijdenesserstraat en Beemsterstraat. DWV koopt bij een bloemist aarde, die per schuit wordt aangevoerd. Er wordt een kleedkamer getimmerd en een omrastering gemaakt.
Op 27 juni 1920 wordt het nieuwe veld officieel in gebruik genomen. Het tweede elftal van DWV speelt tegen Neerlandia 3 en het eerste komt uit tegen Neerlandia 1. Er is een consumptietent aanwezig en het Waterlandsch Fanfare Corps zorgt voor de muziek.
Annexatie
Op 3 oktober 1920 speelt DWV tegen OSV. Grote groepen supporters van de tegenpartij zijn met de fiets naar Nieuwendam gekomen. De Oostzaners hebben scheepstoeters meegenomen en zelfs accordeons. Ongeveer duizend toeschouwers zien DWV winnen met 1-0. Na een overwinning op West-Frisia in Enkhuizen is DWV al in januari kampioen van de eerste klasse A (NHVB).
Er gebeurt dat seizoen nog iets opmerkelijks. Nieuwendam en de andere dorpen in Noord worden op 1 januari 1921 geannexeerd door de gemeente Amsterdam. Het Amsterdamse DWV moet op 27 maart 1921 een promotiewedstrijd spelen tegen Assendelft, kampioen van de eerste klasse B. Het bestuur doet een oproep aan de supporters mee te gaan naar de uitwedstrijd. Er wordt om 10.30 uur verzameld bij de tegenwoordige hoek Meeuwenlaan-Waddenweg. Te voet gaat het naar de Tolhuispont en aan de overkant nemen de supporters, het zijn er een paar honderd, de trein van 11.49 uur naar Assendelft. DWV wint met 0-3.
DWV heeft het voetbalveld aan de Nieuwendammer Gouw alweer moeten verlaten. Het terrein wordt opgespoten voor de aanleg van Tuindorp Nieuwendam. De thuiswedstrijd tegen Assendelft wordt op 17 april 1921 verspeeld bij het gastvrije ZVV in Zaandam. De supporters lopen weer naar de pont en nemen op de De Ruijterkade de Zaandammer boot. Het nerveuze DWV speelt gelijk en dat is genoeg. De promotie naar de NVB, de voorloper van de KNVB, is een feit.
>> Ga verder naar deel 9: De verhuizingen van DWV
Overzicht alle 18 afleveringen Amsterdam Noord in de vorige eeuw
Dit artikel is ook opgenomen is ons overzicht over DWV
Bronnen DWV verdwijnt in de golven:
1. Loek Bertels. Negentig jaar DWV, 1912-2002; van Nieuwendammer dorpsclub tot toonaangevende amateurvereniging. Een uitgave van DWV, oktober 2002.
2. Mr. J.H. van den Hoek Ostende. De molens van Amsterdam in oude ansichten, deel 3. Zaltbommel, 1983.
3. H. van Zijl. De watersnood van 14 januari 1916. Ons Amsterdam 1965, jaargang 17, blz. 354-362.
4. H.P. Moelker. De stormvloed in Waterland, januari 1916. Purmerend, 1975.
Overige Bronnen:
ASV DWV Wikipedia
© 2011-2012 Albert van der Vliet. †
Op deze publicatie berust auteursrecht. Niets uit deze publicatie mag op enigerlei wijze worden gepubliceerd zonder voorafgaande toestemming van de nabestaanden Albert van der Vliet.
Amsterdam Noord DWV verdwijnt in de golven