ADM – Draka Boys – Holver – VECO

Voetbal in Noord na 1945
Bedrijfsvoetbal in Noord na 1945: deel 2

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet†.

ADM – Draka Boys – Holver – VECO
 
kopjes Draka
 
Museum Amsterdam Noord (MAN) heeft eind 2016 en begin 2017 een tentoonstelling gehouden over de verdwenen industrie in Noord. Drie bedrijven stonden centraal: ADM, Draka en Kromhout. Tentoongesteld waren ook de kopjes waaruit het Draka-personeel koffie dronk.


De grote bedrijven in Amsterdam-Noord hebben de Volewijckers nooit financieel gesteund. Volgens Tip de Bruin is dat een factor geweest in de ondergang van de Volewijckers. Veel van die bedrijven hadden echter zelf een voetbalvereniging. In deel 1 kwamen KMVZ, NDSM, Kromhout en Electra aan bod. In deze aflevering ADM, Draka Boys, Holver en VECO.

Voetbalvereniging ADM is in 1946 opgericht door werknemers van de Amsterdamse Droogdok Maatschappij. ADM voetbalde op het NDSM-complex aan de Cornelis Douwesweg. Ook ADM moest van de KNVB iets anders betekenen en dat werd Aanpakken Doet Meetellen. De werf hield op te bestaan in 1978. In 1980 fuseerde ADM met Blauwe Vogels tot Sporting Noord, dat speelde naast OSV op sportpark Oostzanerwerf. Sporting Noord is in 2012 opgeheven. In 2013 heeft TOB de accommodatie met het fraaie clubgebouw overgenomen.

VECO was de voetbalvereniging van Verschure & Co, opgericht in april 1947. De afkorting betekende later Voor Elke Combinatie Overleg. P.J.M. Verschure (1861-1938) begon een beurtvaartrederij in 1887 en in 1908 een scheepswerf. De werf, gelegen aan het IJ achter Vogeldorp, was in 1920 met meer dan 900 werknemers een van de grootste werkgevers van Noord. In 1943 ging Verschure met vier andere bedrijven op in de Industriële Handelscombinatie Holland (IHC). In 1981 was er van Verschure geen sprake meer. Voetbalvereniging VECO werd ontbonden in 1988.

Holver, de sportvereniging van Hollandia Kattenburg, is opgericht begin 1939 en de opheffingsdatum was begin juni 1978. In 1917 verhuisden de ongeveer 400 medewerkers van de regenkledingfabriek in de Warmoesstraat naar de nieuwe fabriek aan de Valkenweg in Noord. De regenkleding kreeg de merknaam ‘Falcon’, het Engelse woord voor ‘valk’. Het personeel, op den duur 850 medewerkers, bestond uit joodse en niet-joodse medewerkers. Op 11 november 1942 werd de fabriek omsingeld door de Grüne Polizei, die 368 joodse mannen, vrouwen en tieners meenam. Na de oorlog kende Hollandia Kattenburg een opleving tot MacIntosh het bedrijf overnam. Het fabriekspand werd gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw op het IJplein.

Op 20 april 1910 begon Jan Teeuwis Duyvis, samen met een Engelse compagnon, de Hollandsche Draad- en Kabelfabriek, Draka. Draka begon met voetballen in 1921. In 1927 verscheen het personeelsblad Draka Omroep.

Net als andere bedrijven voelde Draka zich verantwoordelijk voor de vrijetijdsbesteding van de werknemers. Het personeel kon kiezen uit diverse takken van sport: atletiek, biljarten, bridgen, klaverjassen, schaatsen, schaken, tafeltennissen, tennissen, vissen, voetballen, wandelen en wielrennen (een van de wielrenners was Joop Harmans). De Draka Omroep beschrijft het doel van de personeelsvereniging. Citaat: ‘We mogen echter niet uit het oog verliezen, dat de doelstelling van een personeelsvereniging nooit moet zijn veel bekers en medailles te verzamelen, doch de bevordering van een goede geest onder de bedrijfsgenoten door een verantwoorde vrijetijdsbesteding.’

Draka Boys meldde zich in 1954 aan voor de zaterdagcompetitie van de AVB, werd in 1956 kampioen van de derde klasse en promoveerde naar de tweede klasse AVB. Na aanmelding bij de AVB was Draka Boys onderhuurder van DWV. Later nam Draka Boys, ook op Elzenhagen, twee velden in onderhuur bij Rood-Wit A. In 1971 verhuisde Rood-Wit A naar sportpark De Weeren. Draka Boys verhuisde mee en huurde van Rood-Wit A twee velden op de zaterdagmiddag. Maar enkele jaren daarna, op 1 juni 1975, viel het doek voor Draka Boys.

Over ADM en Draka Boys later meer, misschien ook over Holver en VECO.

Bronnen:
• Verschure & Co. In: Nieuwendammerham, een eeuw lang bedrijvigheid. Een publicatie van Historisch Centrum Amsterdam-Noord (HCAN). November 1998.
• Hollandia Kattenburg, idem.
• ADM, idem.
• Personeelsblad Draka: Ons Bedrijf. Archief HCAN.

Websites met feiten over voetbalverenigingen:
http://resources.huygens.knaw.nl/ (alleen clubs van vóór de Tweede Wereldoorlog),

• Website met historische gegevens voetbalverenigingen: FervanDijk

 

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (na 1945)
Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (tot 1945)
 

© 2017 Albert van der Vliet. Op deze publicatie berust auteursrecht.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -