Afc IJ-boys zwerft door Noord

Voetbal in Noord na 1945
Afc IJ-boys na 1945: deel 2

 

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet (†).

Afc IJ-boys zwerft door Noord
 
Portpark Weern
 
Sportpark De Weeren bestond uit drie gedeeltes. IJ-boys speelde in 1974 op het hier afgebeelde linker gedeelte, op de velden 5, 7 en 8. FC Nieuwendam bespeelde twee velden: 6 en 9. IJ-boys had twee onderhuurders: op veld 5 WOL’33 en veld 7 VECO. WOL en VECO speelden op zaterdag. De velden 2, 3 en 4 behoorden toe aan korfbalvereniging Archipel en handbalvereniging Tonido. Op terrein 1 stond sporthal De Weeren. (Bron: Adresboekje KNVB afdeling Amsterdam, seizoen 1974-1975.) Over VECO een volgende keer meer.


In 1963 moet IJ-boys de twee vertrouwde velden op het complex aan de Leeuwarderweg verlaten. De club uit Floradorp heeft daar bijna dertig jaar gevoetbald. De zwerftocht door Noord doet IJ-boys geen goed. De gemeente heeft voetbalverenigingen altijd resoluut de huur opgezegd, zonder een vervangende accommodatie aan te bieden.

In 1963 degradeerde zondagvereniging IJ-boys naar de tweede klasse AVB. Naar dat niveau was IJ-boys aan de Leeuwarderweg niet eerder afgezakt. Een groter probleem was dat IJ-boys de locatie aan de Leeuwarderweg moest verlaten, net als de andere verenigingen op het complex. Met ingang van het seizoen 1963-1964 begon een hopeloze zwerftocht door Noord, die zeven jaar zou duren. IJ-boys had geen eigen speelveld, geen eigen kantine.

In het seizoen 1963-1964 deelde IJ-boys in het Vliegenbos het ene veld met MVKV, een club uit de Jordaan, die eerder Lindenboys heette. Beide clubs hadden samen achttien elftallen. De lagere elftallen van IJ-boys speelden alleen uitwedstrijden. In het seizoen 1964-1965 kon IJ-boys één keer in de twee weken gebruik maken van het veld van MVKV. Het eerste elftal degradeerde naar de derde klasse AVB. IJ-boys raakte veel leden kwijt en ook het getalenteerde juniorenelftal.

In 1965 kreeg IJ-boys weer wat ruimte en lucht. Op sportpark Elzenhagen bij Rood-Wit A mocht IJ-boys tot 12 uur gebruik maken van drie voetbalvelden. Eens in de twee weken mocht het eerste elftal om half drie een veld bespelen. Op het parkeerterrein van de Volewijckers werden de trainingen afgewerkt. In 1967 promoveerde IJ-boys weer naar de tweede klasse AVB.

In 1968 besliste de KNVB afdeling Amsterdam dat IJ-boys naar TOB in Tuindorp Oostzaan moest verhuizen. Dat besluit was zonder overleg met IJ-boys tot stand gekomen en werd daarom weer ongedaan gemaakt. IJ-boys verhuisde naar de Buiksloterbanne als onderhuurder van de Volewijckers. Halverwege het tweede seizoen moest er verkast worden naar Schellingwoude. In 1969 ging IJ-boys alsnog naar TOB. Dan zijn er eindelijk weer kantine-inkomsten en, wat een luxe, het trainingsveld is verlicht. IJ-boys promoveerde naar de eerste klasse AVB.

IJ-boys vierde het veertigjarig bestaan in gebouw Caritas achter de Ritakerk. Veel geld om te feesten was er niet. Na zeven jaar zwerven door Amsterdam-Noord kreeg IJ-boys in 1970 eindelijk een eigen accommodatie met drie voetbalvelden op sportpark De Weeren, bij Nieuwendam-Noord aan de buitenkant van de Ringweg. De fusiebesprekingen met MVKV mislukten in 1971, maar Draka Boys werd onderhuurder. (In 1974 speelde Draka Boys bij buurman Rood-Wit A.) Er meldden zich nogal wat jeugdleden aan uit de nieuwbouw van Nieuwendam-Noord. Helaas degradeerde het eerste elftal naar de tweede klasse AVB.

In het seizoen 1972-1973 begon ook IJ-boys met zaterdagvoetbal. De tijdelijke barakken werden vervangen door het nieuwe clubgebouw, dat op 23 augustus 1973 officieel geopend werd. Ook voetbalvereniging WOL’33 kwam in 1974 als onderhuurder bij IJ-boys spelen. WOL (Wie Oefent Leert) is opgericht in 1933 en ontbonden in 1999.

In het seizoen 1977-1978 had IJ-boys 27 voetbalteams in competitie, een record. Zes seniorenelftallen speelden hun wedstrijden op zaterdag en zeven op zondag. Verder bracht IJ-boys zeven juniorenelftallen op de been, vijf pupillenteams en drie miniteams. Het jonge eerste elftal van IJ-boys speelde in de tweede klasse AVB en kreeg van alle kanten complimenten over het correcte spel. De sportwethouder noemt IJ-boys in het jubileumboek Vijftig jaar een kerngezonde vereniging in de AVB en de KNVB blijft lonken.


In 1975 bestaat het bestuur van IJ-boys uit: C.P. Ellenbroek, P. Brouwer, H. van Ankeren, W. v.d. Zee, J. van Daalen, B. Kreugel en B. Kniese. De jeugdcommissie bestaat uit J. Hoitinga, B. de Zwart, W. Göbel, D. Witschge, T. de Haze, R. Sonnemans en J. Veldman. Wedstrijdsecretaris voor de zondag is M. v.d. Zee en voor de zaterdag G. Eyndhoven. Een nieuwe taak heeft mevrouw T. Göbel op zich genomen: ze bezoekt de zieken en geblesseerden.


 

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (na 1945)
Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (tot 1945)
 
Bronnen:
• Vijftig jaar a.f.c. IJ-boys, 1930-1980. Samenstelling: C.P. Ellenbroek, Bob Knies en Joop van Daalen.
• Website met historische gegevens voetbalverenigingen: FervanDijk

• Adresboekje KNVB afdeling Amsterdam, seizoen 1974-1975. (Bibliotheek Stadsarchief) .

© 2017 Albert van der Vliet (†). Op deze publicatie berust auteursrecht.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -