Ik reed voor het eerst in Bus B toen ik van Zuid naar Noord verhuisde. Van die rit weet ik niets meer; ik was toen 4 of net 5 jaar oud. Van het IJ dat we over hadden gestoken overigens ook niet. De herinneringen aan de bus zijn van latere jaren.
Ik leerde dat de pont de Tolhuispont heette omdat op de noordelijke oever vroeger een tolhuis stond. Bij aankomst waren er drie bushuisjes op een rij voor bus A, B en C. Zo eenvoudig was de wereld toen nog. Het waren kleine huisjes en als het regende of sneeuwde en er al een rij stond had je pech gehad.
De bus reed eerst nog een stukje langs het Noord-Hollands Kanaal en boog dan af naar de Van der Pekstraat waar meester Van Dusschoten van de Terrasdorpschool in Tuindorp Oostzaan woonde. Daarna volgde het Mosveld. Daar voetbalde lange tijd De Volewijckers totdat ze tijdens de aanleg van de IJtunnel plaats moesten maken voor een weg naar de Meeuwenlaan. Voortaan moesten ze aan de noordelijke rand van de stad de bal laten rollen. Er was ook een bioscoop op de hoek van het Mosveld. Ik geloof dat die Flora heette. Daar zag ik mijn eerste Draculafilm. Er verrees ook nog een groot ziekenhuis aan de westrand van het Mosveld.
Daarna reed Bus B verder langs dansschool Visser en Ter Beek en vervolgens begon aan de linkerzijde een lange rij bedrijven met vooral veel bouwmaterialen en beton. Rechts kwamen de volkstuintjes in zicht waar we van school uit ook tuintjes hadden. De Klaprozenweg boog af naar het westen en rechts kon je de huisjes en het kerkje van Buiksloot zien liggen Even later zagen we links de schoorstenen van onder andere de vuilnisverbranding omhoog rijzen waarna de weg via de ‘Lange Brug’ over Zijkanaal I ging. Vervolgens keken we links naar de indrukwekkende gebouwen en kranen van de NDSM en meestal lag er ook wel een schip in aanbouw of reparatie. Rechts was opgespoten land en een weiland dat tot aan Terrasdorp liep. Links van het weiland waren de voetbalvelden van de NDSM. Bij Terrasdorp was de laatste halte voordat de bus via de Meteorenweg de polder en Tuindorp Oostzaan in reed Er volgden nog een halte bij het badhuis en het eindpunt enige honderden meters verder.
Bus B (later 35 genoemd) is in de jaren vijftig en zestig op menige foto vereeuwigd: bij de ponthuisjes aan het IJ, in de sneeuw, in een greppel aan de kant van de weg en half onder water tijdens de watersnood van 1960.
Veel mensen hebben goede herinneringen aan Bus B. Een mevrouw schreef dat ze trots was op haar vader die chauffeur op de bus was. Een andere mevrouw vertelde dat toen haar vader 25 jaar chauffeur was de bus hem en zijn familie thuis kwam ophalen voor een feestje. Dat waren nog eens tijden.
© 2020 Ruud Borman. Op deze publicatie berust auteursrecht. Zie Colofon.
Overzicht alle afleveringen Amsterdam-Noord van Y tot stadsdeel.
Ruud maakt de series geheel op eigen titel.
Reageren? U kunt contact met de redactie opnemen via de link onderaan de website. Wij sturen dan uw mail aan Ruud Borman door.
Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief