De Fiets van mijn broertje

fiets
Toen mijn broer een grotere fiets kreeg, was zijn fiets alsnog voor mij. In het midden mijn vriendje Dick Herfst.  Op de achtergrond de ingang van de speeltuin “Bloemenkwartier”

Mijn eerste herinneringen van mijn jeugd  zijn – denk ik – dat ik net vier jaar was geworden. Mijn twee jaar oudere broertje Hennie kreeg voor zijn zesde verjaardag een fiets.

Deze tweedehands fiets had mijn vader op de kop getikt en opgeknapt. Daar was hij heel goed in. Een ander kleurtje schilderen, nieuwe luchtbandjes, een mooie bel en natuurlijk werden er plakplaatjes op de stang  geplakt. Helaas had mijn broertje op zijn verjaardag de mazelen en mocht om die reden niet naar buiten.

Ik was niet ziek en ik mocht dus wel naar buiten om naar de nieuwe fiets te kijken. De fiets stond voor de deur. Mijn vader had zichzelf opnieuw overtroffen. De fiets leek als nieuw. Ik mocht de fiets dus wel even proberen.

Parmantig stapte ik op en fietste vervolgens naast mijn oudste zus weg. Zonder zijwielen. Mijn vader en moeder en de rest van het gezin keken ons verrast na. Mijn broertje mocht later die week weer naar buiten en heeft natuurlijk alsnog zijn fiets ingewijd. Ik moest nog even wachten voordat ik  mijn eigen fiets kreeg maar ik pikte natuurlijk regelmatig de fiets van mijn broertje. 

Het fijne van Noord was natuurlijk de ruimte die wij als kinderen hadden. Het was in de jaren vijftig nog niet zo heel druk met verkeer. Er reden nog weinig auto’s in de straat en er waren ook nog niet veel geparkeerde auto’s. Het betekende dat  er weinig gevaar was en dat wij nog alle ruimte hadden op straat. Wij konden nog op de straat fietsen of op de stoep.

Ook speelden wij als de speeltuin gesloten was slagbal met rondjes op straat. De put op de middenweg was de afslagplaats en de putten bij de stoepen aan de kant waren de honken. Vanuit de bovenwoningen hing bij mooi weer buurvrouw Vlietstra uit het raam te kijken. Zo nu en dan sneuvelde er wel eens een raam maar dat hoorde er in die tijd bij. Wat toch wel bijzonder was in die tijd, is dat er bij ons op de Wingerdweg aan de overkant een kraantje was waar in de zomer koel helder water uitkwam. Voor kinderen natuurlijk een heerlijke plek om lekker te knoeien met water. Of het ook uit oogpunt van hygiëne verstandig was, speelde in die tijd nog geen rol.


Bekijk alle afleveringen herinneringen Harry van Santen de Hoog

© 2021 Harry van Santen de Hoog. Op deze publicatie berust auteursrecht.


AmsterdamNoord.com

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -