De voetbalafdeling van ADM (2)

Voetbal in Noord na 1945
Bedrijfsvoetbal in Noord na 1945: deel 8

 

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet†.

De voetbalafdeling van ADM (2)
 
Noordzijde IJtunnel
 
Luchtfoto gezien naar het zuiden met de noordzijde van de IJ-tunnel, 6 september 1968. Op de voorgrond het Noordhollands Kanaal met de Nieuwe Leeuwarderweg. Daarachter de Vogelbuurt rond het Spreeuwenpark en de Meeuwenlaan. In het IJ diverse scheepswerven en -dokken van de ADM. Vervaardiger Dienst Publieke Werken; afdeling Stadsontwikkeling. Collectie Beeldbank Stadsarchief Amsterdam.


Voetbalvereniging ADM, opgericht in 1946, komt uit in de AVB. In 1957 promoveert ADM naar de KNVB. ADM speelt op het complex van voetbalvereniging NDSM aan de Klaprozenweg en Cornelis Douwesweg. Als de werf ADM ophoudt te bestaan, gaat het ook met de voetbalvereniging ADM bergafwaarts.


In maart 1957 staat de latere Volewijcker Frits Soetekouw (geboren 16 juni 1938) opnieuw in personeelsblad Ons Bedrijf. Met zijn snelle rushes was hij een voortdurend gevaar voor tegenstander Nehamy. ‘Door Frits Soetekouw, ditmaal onze beste man in de voorhoede, en Barrati, werd de eindstand 5-0.’ Nehamy was de Amsterdamse voetbalclub van de Nederlandse Handels Maatschappij.

In Ons Bedrijf van juni 1957 wordt trots gemeld dat zowel het eerste als het tweede team kampioen was geworden. Op zaterdag 1 juni was er een feest in de bovenzaal van Marcanti. Het eerste promoveerde van de AVB naar de KNVB.

In 1957 organiseerde ADM voor de derde keer een intern voetbaltoernooi. De finale ging tussen de afdelingen Kantoor en Machinefabriek. Bij een stand van 1-1 verzuimde de bondsscheidsrechter twee man, die er een bokswedstrijd van maakten, uit het veld te sturen. Het personeelsblad: ‘Hierna kreeg het spelbeeld hoe langer hoe meer het karakter van een rugbywedstrijd.’ Nadat de scheidsrechter beledigd werd, staakte deze 7 minuten voor tijd de wedstrijd. De wedstrijd werd niet overgespeeld. Personeelsvereniging en voetbalafdeling besloten het bedrijfstoernooi voortaan niet meer te organiseren.

In het seizoen 1957-1958 ging het goed met ADM. De club beschikte over vier teams en een juniorenelftal, jongens tussen de 16 en 18 jaar. Gespeeld werd er nog steeds op het complex van voetbalclub NDSM. De twee velden van ADM lagen tussen de scheepswerf en de voetbalvelden van NDSM.

Het niveau van de KNVB was pittig. Het eerste elftal van ADM verloor de openingswedstrijd van Cobu Boys in Amersfoort met 3-2. (Cobu Boys is net als ADM opgericht in 1946 en vernoemd naar de Coninckstraatbuurt.) Het laagste elftal, het vierde, had altijd te kampen met veel afzeggingen. De junioren konden versterking gebruiken: van de NDSM-jeugd werd dik verloren.

De krachtsverschillen in de vierde klasse C van de KNVB waren niet groot. ADM verkeerde in de onderste regionen en het voetbalbestuur dacht dat het een kwestie was van mentaliteit. Ook in het seizoen 1958-1959 speelde ADM mee in de KNVB, deze keer in de afdeling Haarlem-Amsterdam en omstreken.

Op 24 augustus 1958 speelde ADM een toernooi waaraan verder alleen drie zondagverenigingen meededen. ADM won van ZSVC (Zwaluwen Steeds Voorwaarts Combinatie) met 2-1, versloeg de Meteoor met 4-2 en won het toernooi door in de finale Oranje-Zwart te verslaan met 4-2. Een ADM-combinatie speelde ook nog tegen Flora-Boys en die wedstrijd werd met 3-1 gewonnen. In 1967 moest de voetbalvereniging van de KNVB anders gaan heten en dat werd Aanpakken Doet Meetellen. Ouders vroegen aan het voetbalbestuur of ze wilden beginnen met een aspirantenelftal.

Door de economische teruggang hield ADM in 1978 op te bestaan. De werf fuseerde met de NDSM. De combinatie hield het niet lang vol en werd in 1985 failliet verklaard. In 1980 fuseerde voetbalvereniging ADM met Blauwe Vogels uit Tuindorp Buiksloot (Blauwe Zand). De nieuwe vereniging ging Sporting Noord heten en speelde, in een geheel rood tenue, op sportpark Oostzanerwerf, naast OSV. Sporting Noord beschikte over een fraai clubhuis, maar werd in 2012 opgeheven.

Bronnen:
• Ons Bedrijf, personeelsblad ADM, eerste jaargang nummer 1, januari 1955, tot en met decembernummer 1958.

• Website met historische gegevens voetbalverenigingen: FervanDijk


http://resources.huygens.knaw.nl/ (alleen gegevens van vóór de Tweede Wereldoorlog)

 

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (na 1945)
Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (tot 1945)
 

 

© 2017 Albert van der Vliet†. Op deze publicatie berust auteursrecht.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -