
Een herinnering die meer met het Noord-Hollandskanaal dan met het park te maken heeft, maar die in mijn geheugen gegrift staat is die van het Duitse eten. De ingrijpende gebeurtenis dateert – hoorde ik veel later – uit 1945, dus waarschijnlijk toen de hongerwinter genadeloos toesloeg.
In het Noord-Hollandskanaal, ter hoogte van de ingang van het Volewijckpark, lagen enkele dekschuiten als onderkomen voor Duitse soldaten. Nieuwsgierigheid dwong mijn oudere broers en zuster het paadje vanaf die ingang naar het kanaal te nemen. Ik stel me zo voor dat ik aan de hand van deze of gene meegelopen ben. De verrassing die de Duitsers ons bereidden was groot. Zij boden ons een bordje eten aan! Dat vonden we aardig, maar de gedachte ‘dat er ook goede Duitsers waren’ kwam niet bij ons op omdat we God zij dank nog nooit Duitsers als persoonlijke vijanden hadden meegemaakt. Het pad naar het kanaal is diverse keren afgelegd, hoorden we later van onze ouders.
Politieposthuis 13
Naast het hierboven beschreven paadje, tussen de brug over het Kraaienplein en de ingang van het Volewijckpark lagen restanten, in de vorm van een plattegrond van een gebouw met een gedenkwaardige geschiedenis. Voor en tijdens de oorlog was het Politieposthuis 13, officieel adres: Adelaarsweg 66. Een gebouw met een gedenkwaardige geschiedenis. Waarover later meer.

De plannen voor de bouw van het politiebureau bestonden in 1919, volgens een bericht in het Algemeen Handelsblad van 14 oktober van dat jaar. Pas twee jaar later, op 11 maart 1921, mogen B en W gaan bouwen, zegt weer een ander bericht in De Amsterdammer. Maar de planning liep negen maanden uit en tot de officiële opening huisde de dertiende sectie in het voormalig stadhuis van Nieuwendam. Was een politiebureau in Noord wel nodig en waarom juist daar? Ja, ook toen was ‘behoorlijk politietoezicht’ nodig. De krant: ‘Een geschikte plaats voor den bouw ervan meenen B. en W. te hebben gevonden in het terrein ten zuiden van het Volewijkpark tegenover het Noordhollandsch kanaal.’ De bouwkosten waren geraamd op fl. 74.000 (gulden), inclusief fietsenstalling en een ruimte met hokken voor de honden van de politiehondenbrigade.
© 2025 Dick de Scally. Op deze publicatie berust auteursrecht.
Overzicht alle afleveringen “Het park en wij“.
Dick maakt deze serie geheel op eigen titel.
Reageren? Voor nu kunt u contact met de redactie opnemen via de link onderaan de website.
Wij sturen dan uw mail door naar Dick.
Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief
Gerelateerd:
Amsterdam Noord Duits eten