Voetbal benoorden het IJ
DWV tot 1945, deel 2 van 4 watersnood
Een serie van Albert van der Vliet(†)
Er gebeurt van alles in de eerste jaren van DWV: verhuizingen, de watersnood, promotie en degradatie. In 1919 houdt DWV een buitengewone ledenvergadering. De vraag is of de vereniging opgeheven moet worden. Eén oprichter houdt een gloedvol betoog: DWV moet blijven bestaan.
Vanaf de oprichting in 1912 speelt DWV alleen vriendschappelijke wedstrijden. In het seizoen 1913-1914 doen de Nieuwendammers mee aan de competitie van de NHVB, de Noord-Hollandse Voetbalbond. Op 12 september 1913 wordt de eerste competitiewedstrijd gespeeld op de sloepenwerf van Gijs de Vries Lentsch, maar het veld is drassig en blijkt niet goed bespeelbaar.
Een nieuw terrein vindt DWV bij weduwe de Wit en haar zoons Krijn en Arie. De familie de Wit heeft een boerderij achter de Buikslotermeerdijk. Vele handen maken het weiland speelklaar door greppels te dichten en hobbels in de wei te verwijderen. Er wordt ook een kleedlokaal in elkaar getimmerd.
Op zondag 2 november 1913 wordt het gloednieuwe veld ingewijd met een vriendschappelijke wedstrijd tegen EVC uit Edam. DWV wint met 7-0. Om de nieuwe accommodatie en de eerste overwinning te vieren hossen spelers en supporters achter het Waterlandse Fanfare Corps aan, door Buiksloot en Nieuwendam. Het muziekkorps, opgericht in 1881, is de spil van het rijke verenigingsleven in Nieuwendam.
In 1914 is het alweer feest want DWV wordt kampioen van de tweede klasse van de NHVB. Na een verloren promotiewedstrijd tegen Wormerveer mag DWV toch toetreden tot de uitgebreide, hoogste klasse van Noord-Holland. In 1915 wordt DWV keurig derde. 1916 Is het jaar van de watersnood. De dijken rond de Zuiderzee breken op diverse plaatsen door en heel Waterland komt blank te staan. Het voetbalveld van DWV in de Buikslotermeerpolder verdwijnt in de golven. Het kleedlokaal en de doelpalen worden niet teruggevonden. DWV keert terug naar het weiland van Gijs de Vries Lentsch. Deze keer worden er greppels gegraven en een drainagesysteem aangelegd. Het veld is klaar als het seizoen 1916-1917 begint.
In het seizoen 1918-1919 wordt DWV kampioen, maar de promotiewedstrijd naar de landelijke NVB, de voorloper van de KNVB, gaat verloren. Sommige spelers kiezen teleurgesteld voor een andere club. Gerie Kooge is naar Ajax vertrokken. Jan Piet Kuiper, Dirk Swart en Piet de Kant gaan naar ZVV uit Zaandam. Bas Bloemendaal meldt zich aan bij het Zaanse ZRC en Tjeerd de Boorder kiest voor Purmersteyn.
Op 18 augustus 1919 houdt DWV een buitengewone ledenvergadering. Agendapunten zijn het aftreden van het bestuur en de opheffing van de vereniging. Een van de oprichters, Karel van Nek, houdt echter ‘een gloedvol betoog’, schrijft Bertels in zijn jubileumboek. DWV moet blijven bestaan, oordeelt Van Nek en hij weet de vergadering over de streep te trekken. Er wordt meteen een nieuw bestuur gekozen.
Er kan in 1919 maar één, verzwakt elftal opgesteld worden. DWV wil vrijwillig degraderen naar de tweede klasse en dat mag van de NHVB. Het volgende seizoen promoveert DWV alweer naar de eerste klasse. Het is feest in Nieuwendam en Buiksloot. Het Waterlands Fanfarecorps marcheert over de dijken. Spelers die waren vertrokken naar andere clubs in de regio, keren terug bij de club. Dat werd min of meer van hen geëist. In het seizoen 1920-1921 komen er alweer twee elftallen uit in het geel-zwart, nieuw is het aspirantenelftal.
Lees verder deel 3 van DWV tot 1945: DWV wordt Amsterdams
Of bekijk de Introductie pagina: DWV tot 1945 – 4 afleveringen
Of bekijk het overzicht van alle afleveringen serie “Voetbal benoorden het IJ“
Dit artikel is tevens opgenomen is ons groter overzicht over DWV
Bron:
Loek Bertels. Negentig jaar DWV, 1912-2002; van Nieuwendammer dorpsclub tot toonaangevende amateurvereniging. Een uitgave van DWV, oktober 2002.
© 2014 – 2015 Albert van der Vliet(†). Op deze publicatie berust auteursrecht.
Overige Bronnen:
ASV DWV Wikipedia
Amsterdam Noord watersnood