DWV wordt Amsterdams

DWV is in 1912 opgericht door dertien jongens van 15 tot 18 jaar. In 1913 wordt de eerste elftalfoto gemaakt. De elf voetballers waren ook de oprichters van DWV. Twee oprichters staan niet op de foto. De man met de hoed is de scheidsrechter.

Voetbal benoorden het IJ
DWV tot 1945, deel 3 van 4, DWV wordt Amsterdams

Een serie van Albert van der Vliet(†)


In januari 1921 annexeert Amsterdam de dorpen aan de overkant van het IJ. De gemeente eist het voetbalveld van DWV op. Voor een beslissingswedstrijd moet DWV uitwijken naar Zaandam. Ondanks de moeilijkheden promoveert DWV van de provinciale naar de landelijke voetbalbond.

In het jubileumboek van DWV-historicus Bertels blijft onduidelijk waarom DWV in 1920 verhuist naar de Nieuwendammer Gouw. In dat jaar werd molen De Vrede afgebroken. DWV had op de sloepenwerf van De Vries Lentsch dus geen kleedlokaal meer. Misschien was de houten voetbrug over de Ringvaart niet sterk genoeg om de vele toeschouwers te dragen.

Het nieuwe veld ligt bij de Nieuwendammer Gouw, opnieuw ten zuiden van de Ringvaart, maar dan een stuk oostelijker, bij de huidige Beemsterstraat. DWV koopt bij een bloemist aarde, die per schuit wordt aangevoerd. Er wordt een kleedkamer getimmerd en een omrastering gemaakt.

Op 27 juni 1920 nemen de Nieuwendammers het nieuwe veld officieel in gebruik. Er is een consumptietent aanwezig en het Waterlands Fanfare Corps zorgt voor de muziek. Het tweede elftal speelt tegen Neerlandia 3 en het eerste van DWV komt uit tegen Neerlandia 1. Beide wedstrijden gaan verloren met 0-3, maar in het seizoen dat volgt wordt DWV ongeslagen kampioen.

Op 3 oktober 1920 speelt DWV een competitiewedstrijd tegen OSV. Grote groepen supporters zijn op de fiets naar Nieuwendam gekomen. De Oostzaners hebben scheepstoeters meegenomen en zelfs accordeons. Ongeveer duizend toeschouwers zien DWV winnen met 1-0.

1 Januari 1921 is een belangrijke datum voor Noord. De gemeente Amsterdam annexeert de dorpen benoorden het IJ. De club uit Nieuwendam wordt, middenin het voetbalseizoen, een Amsterdamse vereniging. DWV moet het voetbalveld aan de Nieuwendammer Gouw na een half jaar alweer verlaten. Het terrein wordt opgespoten voor de aanleg van Tuindorp Nieuwendam.

Op 30 januari 1921 wint DWV van West-Frisia 2 in Enkhuizen en is daardoor al vroeg kampioen van de eerste klasse A van de NHVB, de Noord-Hollandse Voetbalbond. Op 27 maart 1921 volgt een promotiewedstrijd tegen Assendelft, kampioen van de eerste klasse B.

Het bestuur doet een oproep aan de supporters mee te gaan naar de uitwedstrijd in Assendelft. Er wordt om 10.30 uur verzameld bij de tegenwoordige hoek Meeuwenlaan-Waddenweg. Te voet gaat het naar de Tolhuispont en aan de overkant nemen de supporters – het zijn er een paar honderd – de trein van 11.49 uur naar Assendelft. DWV wint met 0-3.

Een gelijkspel tegen Assendelft is voldoende om te promoveren naar de NVB, de Nederlandse Voetbalbond. DWV heeft echter geen eigen veld meer. ZVV uit Zaandam is bereid haar terrein ter beschikking te stellen. De beslissingswedstrijd op 17 april 1921 begint wel vroeg, om 10.30 uur. De supporters lopen weer naar de pont en nemen op de De Ruijterkade de Zaandammer boot. Het nerveuze DWV speelt gelijk met 1-1 en dat is genoeg. De promotie naar de NVB, de voorloper van de KNVB, is een feit.

Een nieuw terrein kan DWV huren achter de Buikslotermeerdijk tegenover het Meerpad. Verhuurder is Arie Zon, de beheerder van de consumptietent bij DWV. Het nieuwe terrein bestaat uit volkstuintjes en moet dus grondig bewerkt worden: van tuingrond naar speelveld. Er wordt meteen een drainage met buizen aangelegd, wat een primeur is voor DWV.


Lees verder deel 4 van DWV tot 1945: Dorps- en familievereniging DWV

Of bekijk de Introductie pagina: DWV tot 1945 – 4 afleveringen
Of bekijk het overzicht van alle afleveringen serie “Voetbal benoorden het IJ

Dit artikel is tevens opgenomen is ons groter overzicht over DWV


Bron:
Loek Bertels. Negentig jaar DWV, 1912-2002; van Nieuwendammer dorpsclub tot toonaangevende amateurvereniging. Een uitgave van DWV, oktober 2002.

© 2014 – 2015 Albert van der Vliet(†). Op deze publicatie berust auteursrecht.
DWV wordt Amsterdams


Overige Bronnen:
ASV DWV Wikipedia


Amsterdam Noord DWV wordt Amsterdams

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -