Van Koeienland naar NDSM: Flora Boys na 1945: deel 1
een aflevering uit: “Flora Boys na 1945” (na 1945)
Flora Boys na 1945 is een hoofdstuk uit: “Voetbal benoorden het IJ” (na 1945)
Het gehele overzicht per hoofdstuk Overzicht “Voetbal benoorden het IJ” (voor- en na 1945)
‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet†.
Van Koeienland naar NDSM
In september 1952 beginnen jongens uit Floradorp een voetbalclub: Flora Boys. In de zomer van 1953 organiseren de voetballers samen met Wijkcentrum Noord een vakantie-activiteit. Het heet ‘jongensdorp’ en bestaat uit het opbouwen en weer afbreken van hutten met afvalhout.
Op 13 september 1952 begonnen jongens uit Floradorp met een voetbalvereniging, Flora Boys. Volgens de overlevering werd de voetbalclub opgericht in het duivenhok van Jopie Sproet. Behalve Jopie waren de oprichters Theo en Henk van der Ploeg, Jantje Viersma, Cockie Jonkman, Ouwe Wels, Jopie Winkelaar en een jongen Van Huystee.
Huurdersvereniging Floradorp heeft een krantenknipsel uit die tijd bewaard: ‘De jongste voetbalclub van Noord, Flora-Boys, heeft zich thans een bestuur gekozen.’ Het zijn voorzitter W. Jansen, secretaris J. Wels, beiden uit Floradorp, en penningmeester C. Ruisendaal van de Heggerankweg. In werkelijkheid had tante Geert Johanson, bijgenaamd ‘de directrice’, de touwtjes in handen. Vrouwen mochten destijds geen bestuursfunctie vervullen bij een voetbalclub en daarom stond haar man, die niet actief was voor de club, op de ledenlijst.
Voetballen deden de jongens op het ‘Koeienland’ tussen de Kamperfoelieweg en de Klaprozenweg. Dat ‘wilde voetbal’, buiten competitieverband, werd gespeeld tegen elftallen uit andere buurten en tegen teams van buitenlandse zeelieden, die de haven van Amsterdam aandeden. Flora Boys had nog geen eigen terrein en kon zich daarom niet aanmelden bij de AVB, de Amsterdamse voetbalbond.
In de zomer van 1953 begonnen de jongens van Flora Boys, gesteund door Wijkcentrum Noord, met een ´jongensdorp´. Jongens in de leeftijd van tien tot veertien jaar mochten als vakantie-activiteit hutten bouwen. Dat gebeurde met afvalhout op een terrein aan de Papaverweg, tegenover de Fokkerfabriek, bij de Melkcentrale.
Aanmelden kon bij J. Wels, maar ook bij de heren P. Winkelaar, Jonkman, Th. van der Ploeg of Langereis, allen woonachtig in Floradorp. Meedoen kostte één gulden. 300 Jongens gaven zich op en ze werden verdeeld in twee groepen. Elke groep kreeg een week om op te bouwen en af te breken. In het Jongensdorp waren enkele leiders aanwezig: de heren Bonsen, Juist, Lievense en Ouwehand, die van een afstand toekeken.
In het krantenknipsel van de huurdersvereniging staat ook nog dat Flora Boys mocht voetballen op ‘het tweede veld van de bedrijfsvoetbalclub van de N.D.S.M. aan de Klaprozenweg’. Er was al een wedstrijd gespeeld. ‘Zoals bekend speelde Flora-Boys 30 augustus jl. de eerste officiële wedstrijd tegen het elftal van het politiebureau Mosplein.’ Dat moet geweest zijn in augustus 1953. In augustus 1952 was Flora Boys immers nog niet opgericht.
In juli 1954 is een dragline begonnen het ‘Koeienland’ te egaliseren om er een voetbalveld voor Flora Boys aan te leggen. De gemeente verwachtte dat Flora Boys zelf een clubhuis met kleedkamers zou bouwen. Dat was waarschijnlijk een te grote opgave voor de jongens uit Floradorp.
Werk in uitvoering, het maandblad van Publieke Werken, schrijft in het novembernummer van 1964 dat er één schoolkleedgebouwtje gereed gekomen is voor het voetbalveld Klimopweg. Een kleedeenheid bestaat uit twee zeshoeken met daartussen een douchegedeelte. Waarschijnlijk heeft Flora Boys een jaar of elf op het NDSM-terrein gespeeld. In 1965 verhuisde Flora Boys naar het nieuwe terrein aan de Klimopweg. Hoofdhuurder werd Oranje Zwart, een voetbalvereniging uit Amsterdam-Zuid, en dat was voor Flora Boys een teleurstelling. De opbrengst uit de kantine ging naar Oranje-Zwart.
Van Koeienland naar NDSM is: Flora Boys na 1945: deel 1
een aflevering uit: “Flora Boys na 1945” (na 1945)
Flora Boys na 1945 is een hoofdstuk uit: “Voetbal benoorden het IJ” (na 1945)
Het gehele overzicht per hoofdstuk Overzicht “Voetbal benoorden het IJ” (voor- en na 1945)
Bronnen:
• Volksdagblad De Waarheid bericht over het jongensdorp van Floradorp in de krant van 30 juni en 16 juli 1953. Koninklijke Bibliotheek – Delpher.
• Mooi rood is niet lelijk; Floradorp in Vogelvlucht. Een speciale uitgave van de Olifant ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Floradorp, 1 september 1978. Samenstellers: Hanneke Ritmeester en Ben IJpma. (Archief Historisch Centrum Amsterdam-Noord – HCAN)
• Werk in uitvoering, orgaan van de Dienst der Publieke Werken Amsterdam, 1950-1989.
• Website met historische gegevens voetbalverenigingen: FervanDijk
© 2016-2018 Albert van der Vliet†. Op deze publicatie berust auteursrecht.
Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief