De overkant van het IJ groeide. Zowel de Buiksloterham als de Nieuwendammerham, twee water- slib- en rietrijke inhammen in het IJ links en rechts van de slurf de Volewijck, werden ingepolderd. Die uitbreiding bracht uiteraard plannen mee voor industrie. Het grootste aandeel daarin hadden de chemie, de metaal en de scheepsbouw. Ik noem er een paar in de hoop dat lezers reageren met: ja, daar heeft mijn vader/moeder gewerkt. Scheepswerf Amsterdamsche Droogdok Maatschappij, Hollandsche Draad- en Kabelfabriek, Machinefabriek Du Croo & Brauns, Kledingfabriek Hollandia Kattenburg, Zwavelzuurfabriek Ketjen, Kromhout Motorenfabriek, Nederlandsche Dok- en Scheepsbouw Maatschappij, Rederij Verschure & Co, Vliegtuigfabriek Fokker, Shell, Bronswerk, Scheepswerf G. de Vries Lentsch.
Industrie vraagt om werknemers en werknemers willen wonen en recreëren, niet al te ver van hun werk. Dus wat kwam er ook: riolering, wegen, scholen, sportterreinen en parken, bijvoorbeeld het Florapark en, daar is ‘ie: het Volewijckpark. Het Algemeen Handelsblad van 26 oktober 1923 schrijf: ‘De overkant van het IJ, welke reeds, het prettige IJ-bosch en het Volewijkspark heeft, dat zich in den zomer zoo mooi heeft ontwikkeld, krijgt nog een park aan de Westzijde van het Noord-Hollandsch Kanaal.’ Dat is dus het Florapark geworden.
Nieuwbouw
De correspondent van de Nieuwe Rotterdamsche Courant van 17 juni 1924 had al oog voor al die ‘nieuwe’ bebouwing. ‘Achter de steeds toenemende industrieën aan den IJ-oever is, ter weerszijden van het Noordhollandsch-kanaal, een moderne woonwijk uit den grond gestampt; een woonwijk, niet modern in dit opzicht dat er, zooals in de uitbreiding-Zuid, hooge en lange blokken massa-bouw te zien zijn, maar modern in den hier-ter-stede meer en meer toegepasten zin van laagbouw juist; van één- en twee-gezinswoningen; dorpelijke stadsgedeelten; nog geen tuinstad in den vollen zin des woords, maar toch gaande in die richting; met tuintjes vóór en achter de huisjes, en met veel plantsoen, park, sportterrein en zelfs een heusch bosch (het Vliegenbosch). De bewoners van de huizen (…) zijn wel zeer bevoorrecht boven hunne stadgenooten in oud-Amsterdam; zij het dan ook dat het IJ een hinderpaal vormt die even overwonnen moet worden.’
© 2024 Dick de Scally. Op deze publicatie berust auteursrecht.
Overzicht alle afleveringen “Het park en wij“.
Dick maakt deze serie geheel op eigen titel.
Reageren? Voor nu kunt u contact met de redactie opnemen via de link onderaan de website.
Wij sturen dan uw mail door naar Dick.
Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief
Gerelateerd:
Amsterdam Noord Komst industrie