Museum Tuindorp Oostzaan

Een van de huizen aan de Meteorenweg in Tuindorp Oostzaan herbergt een piepklein museum. De bezoeker van huisnummer 174 valt daar van de ene in de andere verbazing en waant zich terug in de jaren 1920-1940.

In de keuken zijn de kastjes en het raamwerk kobaltblauw en de vloer heeft zwarte en witte tegels. Grijze emaille pannen en vergieten hangen aan de muur en op het stenen aanzicht staat een petroleumstel, een keukenweegschaal en een bonensnijder. Het fornuis werd verwarmd via een potkachel. Er op staan een poffertjespan en ketels om water te koken. In de huiskamer lijk je zo aan te kunnen schuiven. De eettafel staat op een Perzisch tapijt. Een oude zwarte kachel bevindt zich in de schoorsteenmantel waarop vaasjes staan.

In de slaapkamer zijn een bed voor volwassenen en een kinderledikantje. Mannen droegen nog lange onderbroeken in bed en vrouwen stapten achter een kamerscherm in hun nachtpon. De was werd nog in een tobbe gedaan. Bijna alles wat te zien is werd geschonken zoals een water- en lichtrekening uit 1926, en oude grammofoon en wekflessen met sperciebonen uit 1968.

De woning werd gebouwd door de gemeentelijke woningdienst in 1922. Vroeger sprak men van het ‘gouden randje’ van de Meteorenweg. Hier woonden de dokter, de dominee, de leraar en de vroedvrouw. Nummer 174 werd bewoond door chef van de Shell. Hij had een dochter die nooit is getrouwd. Ze woonde haar hele leven in het huis en maakte ook de watersnood in 1960 mee.. Toen het pand vrijkwam was alles nog als tachtig jaar geleden. Er was geen badkamer, alleen een wasbak. Het huis werd verwarmd met een kolenkachel. Het huisje overleefde diverse sloopplannen.

Dankzij de medewerking van Woningbouw Ymere en het Stadsdeel Amsterdam Noord kon de woning behouden blijven. Na twee jaar kon het pand als museum opengesteld worden. Het Stadsdeel Noord betaalde voortaan de rekening voor gas, licht en water en Ymere vergoedde de huur. Tijdens de openingstijden vertellen vrijwilligers van het Historisch Archief Tuindorp Oostzaan(HATO)  enthousiast over alles wat er te zien is. In de Steenbokstraat is het archief van de stichting te vinden. Eenmaal per jaar wordt een tijdelijke tentoonstelling samengesteld. Nieuwe vrijwilligers zijn zeer welkom.

Ook aan de Meteorenweg, niet ver van museum, staat een gebouw dat vroeger het badhuis was. Bewoners uit het hele tuindorp gingen wekelijks  daar naar toe voor een grote wasbeurt. Er waren aparte ingangen voor mannen en vrouwen. Kinderen van openbare scholen gingen er klassikaal naar toe om te douchen.

Tijdens de overstroming van Tuindorp Oostzaan op 14 januari 1960 was de Meteorenweg een van meest gefotografeerde straten. Bewoners kwamen met allerlei voertuigen naar het Hoge Land om het wassende water te ontvluchten. Terwijl er nog bussen en enkele auto’s reden kwam het water vanuit de polder over de weg aanstromen.

Museumwoning – Historisch Archief Tuindorp Oostzaan


© 2019 Ruud Borman. Op deze publicatie berust auteursrecht. Zie Colofon.

Overzicht alle afleveringen Tuindorp Oostzaan, een bijzondere geschiedenis

Ruud maakt deze serie geheel op eigen titel.
Reageren? Wij gaan nog een contactformulier aanmaken waar u Ruud kunt bereiken. Voor nu kunt u contact met de redactie opnemen via de link onderaan de website. Wij sturen dan uw mail door.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Amsterdam Noord Museum Tuindorp Oostzaan

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -