Nieuwendam en Buiksloot: overal water in het verleden

Nieuwendam en Buiksloot

Nieuwendam is in de 16e eeuw aan een nieuwe dam bij de Waterlandse Zeedijk ontstaan. Terwijl Amsterdam ten zuiden van het IJ zich steeds verder uitbreidde bleven de dorpjes op en aan de dijk tot in de 20e eeuw klein.

Ze werden vaak getroffen door dijkdoorbraken en in het achterland bevonden zich grote meren die steeds groter werden. Zo lag dicht ten noorden van Nieuwendam de Buikslotermeer de zich steeds verder in zuidelijke richting uitbreidde. Het gevaar dat het bij storm en dijkdoorbraken aansluiting kreeg met het IJ was niet denkbeeldig.

Hetzelfde gold voor Buiksloot dat ook lang het meer steeds dichter zag naderen. Het lag net als Nieuwendam ook aan het IJ van waaruit de bewoners de talloze schepen op het IJ zagen aankomen en vertrekken. Er woonden veel gepensioneerde kapiteins van de grote vaart die zo nog een beetje het ‘zeegevoel’ konden blijven houden.

In 1627 werd de Buikslotermeer drooggemalen en ingepolderd waardoor een groot gevaar voor de bewoners van de dorpen langs de oude Zeedijk was geweken. In 1851 werd de Buiksloterham ten zuiden van Buiksloot ook ingepolderd waardoor het niet meer aan open water lag.

Met de overstromingen was het nog niet gedaan. In 1916 sloeg de Zuiderzee nog één keer vernietigend toe en liep een groot deel van Waterland onder water.


© 2020 Ruud Borman. Op deze publicatie berust auteursrecht. Zie Colofon.

Beeldmateriaal: Stadsarchief Amsterdam | Bulthuis, Jan | Stellingwerff, Jacobus | Lamberts, Gerrit

Overzicht alle afleveringen Amsterdam-Noord van Y tot stadsdeel.

Ruud maakt de series geheel op eigen titel.
Reageren? U kunt contact met de redactie opnemen via de link onderaan de website. Wij sturen dan uw mail aan Ruud Borman door.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief


Nieuwendam op wiki


Amsterdam Noord Nieuwendam en Buiksloot

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -