Personeelsvereniging Kromhout afdeling voetbal

Voetbal in Noord na 1945
Bedrijfsvoetbal in Noord na 1945: deel 12

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet †.

Personeelsvereniging Kromhout afdeling voetbal
 
Kromhout
 
Het eerste elftal van Kromhout in het seizoen 1961-1962.
Staand vlnr: Joop van Egmond (trainer), Ben van Gorkum (scheidsrechter), Jan Bionda, Huub Barnhard, Piet Coppens, Gerard Kasteleijn, Henk van der Linden, Nico Molenaar, Frits van der Ven en Klaas Coot.
Vóór vlnr: Arie de Neef, Tim van Kuijk, Willem Viersma, Rikus de Ruijter (aanvoerder, secretaris) en Cor Lof. (Foto: archief Museum ’t Kromhout)


De eerste periode van voetbalvereniging Kromhout was van 1929 tot 1933. Kromhout kwam uit in de Amsterdamse kantoorvoetbalbond (AKVB). In 1938 werd voetbalclub Kromhout heropgericht. De club pendelde na de oorlog heen en weer tussen AVB en KNVB. Na diverse fusies was er in 1994 van Kromhout geen sprake meer.

Werf ’t Kromhout dankt zijn naam aan Doede Janzn. Kromhout. Zijn echtgenote had een terrein gekocht aan de Hoogte Kadijk waar haar man in 1757 een scheepswerf begon. Meer dan een eeuw later, in 1867, nam Daniël Goedkoop sr de verwaarloosde werf ’t Kromhout over om er schepen te kunnen onderhouden en bouwen. Eerst bouwde Goedkoop schepen van hout maar al snel ging de werf over op ijzer. Kromhout bouwde stoomketels, stoommachines en scheepsmotoren, later ook vrachtauto’s en autobussen. In 1908 verhuisde de motoren-afdeling van Kromhout naar een nieuwe fabriek aan de Ketelstraat in de Nieuwendammerham aan het IJ.

In september 1929 richtten de werknemers Sportvereniging Kromhout op. Het eerste zaterdagelftal kwam uit in de Amsterdamse Kantoor Voetbalbond, de AKVB. In juli 1933 werd de voetbalclub opgeheven. Kromhout werd in augustus 1938 heropgericht en kwam opnieuw uit in de AKVB. De tweede voetbalvereniging hield het langer uit.

Kromhout Nieuws van december 1964 bevat een pagina Personeelsvereniging Kromhout. Men kon bij het bedrijf allerlei sporten beoefenen: badminton, judo, klaverjassen, schaken en voetballen. Het eerste voetbalelftal speelde in de eerste klasse AVB. De voetbalafdeling telde vijftig leden en drie elftallen deden mee aan de competitie. Kromhout Nieuws van december 1965 meldt trots dat het eerste elftal is gepromoveerd naar de vierde klasse KNVB. Kromhout had drie elftallen maar het was lastig om de drie teams compleet te laten aantreden.

Ex-werknemer en ex-voetballer van Kromhout Jan Bionda weet dat de voetbalclub speelde aan de Kruislaan in de Watergraafsmeer. In 1966 fuseerde Kromhout met VMF (Verenigde Machine Fabrieken) Stork. De financiële steun voor de voetbalvereniging viel weg en veel voetballers verlieten de club. Waarschijnlijk is Kromhout toen vertrokken naar Amsterdam-Noord om onderhuurder te worden van Blauwe Vogels op het NDSM-complex.

In 1974 werd Kromhout kampioen en promoveerde opnieuw van de AVB naar de vierde klasse KNVB. Kromhout mocht de clubnaam behouden omdat de bedrijfsnaam was vervallen. De club was klein met 55 leden en vier seniorenteams, geen jeugdteams. Kromhout was een echte amateurclub met een prima sfeer.

Blauwe Vogels bespeelde twee afgescheiden voetbalvelden op het NDSM-complex. NDSM had drie en ADM twee velden met als ingang de Klaprozenweg. Blauwe Vogels en dus ook Kromhout had de ingang aan de Pomonastraat. De twee velden van Blauwe Vogels boden weinig comfort. Houten keten deden dienst als kleedkamer.

Het complex had een semipermanent karakter omdat het in aanmerking kwam voor een andere bestemming, bijvoorbeeld woningbouw. Er mocht niets aan het terrein veranderd worden. Promotie naar de KNVB vereiste een omheining rond het veld. Dat heeft Kromhout aangebracht, maar de gemeente heeft de palen de volgende dag alweer weggehaald.

In 1974 was er sprake van dat Kromhout en Schellingwoude zouden fuseren, maar het leek er meer op dat Schellingwoude Kromhout wilde opslokken. Een fusie kwam er toch, in 1976. Kromhout fuseerde met Oranje Zwart, een club uit de stad, die speelde op het veld aan de Klimopweg. De fusienaam werd OZK. In 1994 ontstond er een fusie van IJ-boys, Oranje Zwart en Orion. Kromhout was er tussenuit gevallen.

Kromhout
 
Het eerste elftal van Kromhout, uitgenodigd in Bruinisse, in 1967. (Foto: archief Museum ’t Kromhout)

 

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ
 
Bronnen:
• Noord-Amsterdammer, 3 mei 1974, pagina 33: ‘Kromhout een voorbeeld van clubliefde’.
• Kromhout Nieuws, december 1964 en 1965. Archief Museum ’t Kromhout.
• Nieuwendammerham, een eeuw lang bedrijvigheid. Hoofdstuk ‘Kromhout Motorenfabriek Amsterdam 1901-1969’, pagina 71-75. Historisch Centrum Amsterdam-Noord (HCAN), november 1998.

© 2016-2018 Albert van der Vliet†. Op deze publicatie berust auteursrecht. Zie Colofon.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Amsterdam Noord Personeelsvereniging Kromhout

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -