Stiekem met de pont

 
Stiekem met de pont
 
Pontjesverhalen
 

Olphert werd in 1947 in Noord geboren. Hij was de jongste van een gezin met 10 kinderen. Zijn vader was dokwerker bij de ADM en moest de ketels van grote schepen schoonmaken. Zijn moeder runde het huishouden met al die kinderen. Het gezin woonde in Floradorp, dat toen een bijnaam had: de rimboe.

Op zaterdag- of woensdagmiddag ging hij na schooltijd vaak met zijn zus Ali, die een jaar ouder was, op pad. Soms ging er ook nog een vriendje of vriendinnetje mee. Doel: stiekem met de pont. Want het mocht niet van hun moeder. Die zei: “Je mag niet over met de pont, want de stad is gevaarlijk.” Maar Ali zei tegen hem: “Mondje dicht.” En gingen ze toch.

Ze liepen vanuit Floradorp naar de pont en speelden onderweg. Soms probeerden ze op de markt op het Mosveld een appeltje te jatten. Maar dan had je wel de kans dat marktlui je achterna kwamen. Via de Van der Pekstraat verder.

We schrijven eind vijftiger jaren. Toen gingen auto’s ook mee op de pont. De auto’s stonden op het grote tussendek en er was aan weerszijden een gangpad voor voetgangers en fietsers. En daarboven ook nog gangpaden voor voetgangers. Automobilisten moesten betalen voor de overtocht en kregen een bonnetje dat uit een boekje werd gescheurd.

Ali en Olphert kenden de mannen die de bonnetjes uitdeelden en die kenden Ali en Olphert. Als het boekje leeg was kregen ze dat, konden ze daarop tekenen en schrijven. Soms was het bonnenboekje nog half vol en zei de man, als Olphert om het boekje vroeg: “Nee, je moet nog een keer meevaren.” Als het leeg was, zocht de man ze op en kregen ze het boekje alsnog.

Zijn moeder kwam er op een gegeven moment toch achter dat ze met de pont gingen, want Ali had zo’n bonnenboekje op tafel laten liggen. En zijn vader wist te vertellen wat voor boekje het was. Zij vroeg: “Maar jullie zijn toch niet de stad ingegaan?” Zij zeiden: ”Nee, want die of die van de pont had gezegd dat we van onze moeder niet de stad in mochten. Dus gingen wij braaf weer naar huis.” Haar reactie: “Dan is het goed.”

Ruud van Dijk

Overzicht “Alle Pontjesverhalen
 
Reageren? Stuur uw e-mail naar Ruud van Dijk

Op de hoogte blijven van toekomstige pontjesverhalen?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -