Uitvaartondernemer Amsterdam, wat schrijf je op een rouwkaart

uitvaartondernemer

Zo schrijf je een goede toespraak voor een crematie

Het is een tragisch moment in je leven, maar het houden van een toespraak bij een crematie draagt wel bij aan het rouwproces. Bovendien wordt het doorgaans als zeer waardevol gezien door andere genodigden. 

Ben je van plan een toespraak te houden, maar vind je dit gelijktijdig hartstikke spannend? Dat is niet erg, maar zelfs logisch. Een ‘reguliere’ toespraak houden is voor velen al hartstikke spannend. En een crematie is natuurlijk zeer emotioneel. Iedereen schrijft een toespraak natuurlijk op een andere manier, maar de tips uit dit artikel zijn in principe door iedereen te gebruiken.

Zoek een rustige plek op en stel jezelf belangrijke vragen

Neem goed de tijd voor de toespraak. Zeker als je ook nog, misschien voor een deel, verantwoordelijk bent voor de crematie regelen in Amsterdam. Je wilt immers niet onder druk de toespraak schrijven. Dat je nog allemaal nog andere zaken moet regelen en de datum van de uitvaart steeds sneller in zicht komt.

Allereerst is het van belang om focus te hebben en om die reden is het raadzaam om een rustige plek op te zoeken. Een plaats waar je je goed kunt concentreren en geen last hebt van mensen en/of omgevingsgeluiden. Vervolgens is het relevant om jezelf enkele dingen af te vragen.

Als je concrete vragen aan jezelf stelt, dan wordt het gemakkelijker om een toespraak te schrijven. Wat wil je echt kwijt over de overledene? Wil je graag vertellen wat die persoon voor je heeft betekend? Wil je graag vertellen wat je het meest gaat missen of wil je bijvoorbeeld meer een toespraak houden over de bewondering die je voor hem of haar had? 

Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het is belangrijk om vooral naar je gevoel te luisteren. Dan komt er vanzelf uit wat jij het belangrijkste vindt. Probeer ook niet te veel hooi op de vork te nemen. Een toespraak hoeft geen hele geschiedenis te behelzen. Het is eerder een persoonlijke ervaring.  

Denk goed na over de opening

Het eerste moment van de toespraak is heel spannend. Je hebt de dag voor de uitvaart misschien de halve nacht wakker gelegen. Als het dan eindelijk zover is, gieren de zenuwen waarschijnlijk door je lichaam. Maar als je de toespraak goed begint, dan zal je merken dat de spanning vrij snel verdwijnt. Denk dus goed na over de openingszin. 

Ben je bijvoorbeeld van plan om je speech aan een gesloten kring te richten of juist aan een groot publiek? Sommige mensen kiezen er ook voor om de overledene direct aan te spreken. Probeer vooraf enkele dingen uit en ervaar waar je het beste gevoel van krijgt. 

Conclusie

Een toespraak houden is moedig en eng. Maar ook is het goed voor het rouwproces. Met de tips uit dit artikel lukt het jou vast om een goede toespraak te schrijven en die vervolgens te geven.


Amsterdam Noord uitvaartondernemer

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -