Van Electra naar Energia

Clubs Noord-West, deel 3

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet †.

Van Electra naar Energia

Electra, de voetbalvereniging van de Gemeente-Elektriciteitswerken, is in 1922 opgericht. Electra speelt eerst aan de Papaverweg en later aan het Mosplein. Elektriciteit en Gas fuseren in 1941 tot Energie. Electra gaat Energia heten en verlaat Noord in 1961.

Mosplein 1933
Het terrein op het Mosplein werd in 1933 het hoofdveld van Electra. Het veld bij de elektriciteitscentrale werd naderhand afgestoten.


De personeelsvereniging van de Gemeente-Elektriciteitswerken heet Electra. Daar vallen behalve voetbal ook andere sporten onder. De voetbalafdeling is opgericht op 22 juli 1922 en komt tot 1924 uit in een gemeentelijke sportcompetitie, samen met teams van de brandweer, politie en tram. In 1924 start Electra in de competitie van de AVB, de Amsterdamse Voetbalbond. Het voetbalveld ligt tussen de Papaverweg en het Van Hasseltkanaal, naast Elektriciteitscentrale Noord.

In 1927 promoveert Electra naar de NVB, de Nederlandse Voetbalbond. In hetzelfde jaar wordt Electra kampioen van Amsterdam-Noord. Dat is een jaarlijks toernooi dat in juni wordt gehouden waar ook aan meedoen DWV, de Volewijckers en de Meteoor.

In de jaren twintig kunnen supporters uit de stad hun club bereiken met bus B. De beginhalte is op het Beursplein. De bus rijdt van het Beursplein over het Damrak naar de Prins Hendrikkade, gaat onder het westelijke viaduct door naar de Buiksloterpont. In Noord gaat bus B via de Buiksloterweg en de Van der Pekstraat naar het Mosplein. De bezoeker van Electra moet uitstappen bij de halte Papaverweg. Bus B gaat verder naar Tuindorp Oostzaan.

Vanaf het seizoen 1932-1933 krijgt Electra een extra terrein tussen het Van Hasseltkanaal en het Mosplein. Dat voetbalveld ligt tegenover het Mosveld, dat sinds 1926 bespeeld wordt door de Volewijckers. Het voetbalveld aan het Mosplein wordt in 1933 het hoofdveld van Electra met een zittribune voor 750 personen en een modern clubhuis.

Op 1 januari 1941 fuseert de Gemeente-Elektriciteitswerken met de Gemeente-Gasfabrieken. De nieuwe naam wordt Gemeente-Energiebedrijven, GEB. Tijdens de oorlog wordt het hout van de tribune en het clubhuis geroofd om als brandstof te kunnen gebruiken. Electra moet in 1945 uitwijken naar de velden van DWV langs de Leeuwarderweg.

In 1947 is de accommodatie weer opgebouwd en kan Electra terugkeren naar het Mosplein. De nieuwe naam van de voetbalvereniging is dan Energia. De Volewijckers moet het gezellige stadion op het Mosveld in 1964 verlaten. Energia moet al eerder vertrekken, want in mei 1961 wordt op het voetbalterrein de eerste paal geslagen voor het Ziekenhuis Amsterdam-Noord, het ZAN.

Energia verlaat Noord en vindt tijdelijk onderdak aan de Spaarndammerdijk bij APGS, de Amsterdamse Politie Gymnastiek- en Sportvereniging (sinds 1915). Er wordt gewerkt aan een nieuwe accommodatie, weer onder de rook van een elektriciteitscentrale, de Centrale Hemweg. Deze centrale aan de Nieuwe Hemweg in Amsterdam-West is in 1953 opengegaan.

In de bouw van het clubhuis van Energia treedt vertraging op, maar op 24 mei 1963 wordt het nieuwe complex feestelijk geopend. Vonk en Vlam, het personeelsblad van het GEB, meldt dat Energia voortaan beschikt over twee voetbalvelden en een fraai clubhuis.

Electra/Energia heeft in Noord gespeeld maar is er niet geworteld. De contactpersonen, vermeld in de adresboekjes van de AVB, wonen voornamelijk in de binnenstad. De meeste werknemers van het GEB komen niet uit Noord. Energia in Nieuw-West wordt opgeheven op 30 juni 1995.

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ
Bronnen: Adresboekjes AVB, historici.nl, Voetbalmaten.nl [opgeheven RED], Ons Amsterdam.

© 2014 – 2015 Albert van der Vliet†. Op deze publicatie berust auteursrecht.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -