OSV – een club voor de regio

Voetbal in Noord na 1945
Clubs in landelijk Noord na 1945: deel 5

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet (†).

OSV – een club voor de regio
 
OSV kamp 57
 
Het elftal dat in 1957 naar de eerste klasse promoveerde. Staand v.l.n.r.: Trainer H. Boersma, Jacob Rep, Johan Koehof, Jan de Wit, Wout Schaft, elftalleider Dick Meijn, Simon Keijzer, Dik Lust en Lou Steigstra. Hurkend v.l.n.r.: Joop Markestijn, Ab Lust, Piet de Saeger, Klaas de Wit, Joop de Dood, Tom Fontijn en Maarten van Splunter. (Foto: archief OSV)


OSV, de Oostzaanse Sport Vereniging opgericht in 1919, heeft veel bestuurlijke en gemeentelijke strubbelingen gekend. Toch kwam de club uit Oostzaan die moeilijkheden te boven. In 1966 werd OSV geannexeerd door de gemeente Amsterdam. In 1993, nog net voor het jubileumjaar, promoveerde de club naar de hoofdklasse van de amateurs.

Na de Tweede Wereldoorlog verving Teun Bakker zijn oom Aldert Onrust als voorzitter. Het eerste clubblad verscheen op 6 september 1945. Op 4 november begon de voetbalcompetitie. OSV beschikte over 6 elftallen van senioren, 1 van junioren en 2 van aspiranten. Het eerste elftal handhaafde zich in de tweede klasse KNVB.

OSV werd kampioen in 1950 en speelde promotiedegradatiewedstrijden tegen DWV en Zeeburgia. De wedstrijd DWV-OSV werd gespeeld in het Olympisch Stadion. DWV promoveerde naar de eerste klasse, de hoogste amateurafdeling, Zeeburgia degradeerde naar de tweede klasse en OSV bleef tweedeklasser.

Op zondag 6 september 1952 neemt de voetbalclub een tweede veld aan het Zuideinde in gebruik. De club uit Oostzaan zou daar bijna vijftig jaar spelen. In 1953 degradeert OSV naar de derde klasse, na negentien jaar in de tweede klasse te hebben gespeeld.

In 1953 werd er verhit gediscussieerd over de invoering van het betaald voetbal. De KNVB besluit een hoofdklasse in te stellen, waarin voetballers een vergoeding mogen ontvangen. OSV doet uiteindelijk niet mee aan het beroepsvoetbal.

In 1955 eindigt OSV op de derde plaatst in de derde klasse. Dat bleek genoeg, na de instelling van de hoofdklasse, om naar de tweede klasse te promoveren. In het volgende seizoen promoveerde OSV zelfs naar de eerste klasse.

In het eerste elftal deed mee Wout Schaft (geboren op 13 juli 1936). In 1958 stapte hij over naar de Volewijckers en dat werd hem niet in dank afgenomen in Oostzaan. Hij was minder technisch dan de Mosveld-baby’s. In het begin had Schaft het moeilijk, maar dan wordt hij een veel scorende midvoor, kopsterk en met een hard schot.

Eind december 1958 kreeg de vereniging een nieuwe kantine. In januari 1959 werd het 40-jarig bestaan gevierd. In 1966 degradeerde OSV uit de eerste klasse.

De annexatiedrift van de gemeente Amsterdam sloeg opnieuw toe. In 1966 werden de bewoners van Oostzanerwerf, Zuideinde en Kadoelen van de ene op de andere dag Amsterdammer. Ook de velden van OSV lagen plotseling in Amsterdam. In de gemeentelijke planning waren ze zelfs weggegumd.

De Molenwijk werd opgebouwd en er kwam veel jeugd uit die nieuwbouw. OSV verkeerde tussen hoop en vrees over de eigen accommodatie. Wethouder Verhey kwam de club tegemoet en later beloofde wethouder Lammers nieuwe velden voor OSV op sportpark Molenwijk. OSV stelde voor dat sportpark ‘Oostzanerwerf’ te noemen, dat vanaf half 1980 eindelijk werd aangelegd.

In het seizoen 1978-1979 speelde de voetbal in de vierde klasse. In 1978 ontstonden twee nieuwe loten aan de OSV-stam: zaterdagvoetbal en damesvoetbal. Het eerste elftal promoveerde weer naar de derde klasse in 1982. Trainer was Frits Soetekouw (geboren op 16 juni 1938), de eenmalige international.

In 1984 promoveerde OSV naar de tweede klasse en moest Soetekouw afscheid nemen, want hij beschikte niet over het diploma om een tweedeklasser te mogen trainen. Soetekouw werd opgevolgd door Joop Burgers. Burgers leidde OSV naar de eerste klasse, niet meer de hoogste klasse want dat was de hoofdklasse. In 1993, een jaar voor het jubileumjaar, promoveerde het eerste elftal naar de hoofdklasse.

Bronnen:
• Piet Knollema, Guus Jagt. 75 jaar OSV, 1919-1994, jubileumuitgave; het verleden van een club met toekomst.
• De Mosveldbaby’s; de Volewijckers in 1961. Diverse auteurs. Aflevering 35 van voetbaltijdschrift Hard Gras, Amsterdam 2003.
• Evert Vermeer. De bijbel van de Eredivisie; feiten en cijfers van 50 jaar betaald voetbal. Uitgeverij L.J. Veen, 2004. .

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (na 1945)
Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (tot 1945)
 
© 2018 Albert van der Vliet (†). Op deze publicatie berust auteursrecht.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -