Volewijckpark

twee bruggen, de oude en de nieuwe tijdens de bouw van de IJ-tunnel

Eindelijk zijn we bij het Volewijckpark. Het park kent veel verschillende spellingen. Gedurende het bij elkaar harken van informatie ben ik deze tegengekomen: Volewijkpark, Volewijckpark, Volewijkspark, Volewijckspark en zelfs Volewijkckerspark, waarschijnlijk geïnspireerd door de naam van de beroemdste voetbalclub van Noord. Wat de officiële schrijfwijze is, blijft dus onduidelijk. Ik houd het op Volewijckpark.

Wandeling

We beginnen de wandeling bij het begin: de brug bij het Kraaienplein, niet verrassend Kraaienpleinbrug geheten. Tot de aanleg van de IJ-tunnel was dit de enige brug over het kanaal tussen het IJ en Buiksloot. De brug verving een overzetveer per roeiboot. In bouwjaar 1925 was het de grootste brug ter wereld van het balanstype. De basculebrug uit 1963 die de oude vervangt, heeft meer weg van een viaduct en is genoemd naar Gerben Wagenaar (1912-1993), oud-verzetsstrijder. Het is de verbinding tussen de twee pleinen: Kraaienplein en Hagedoornplein, overspant het Noord-Hollandskanaal en de noordelijke uit- en ingang van de IJ-tunnel.

Noorderling Dia schreef:
‘Sleetje rijden was een feest, maar ik was wel een beetje een held-op-sokken als het om heel hard rijden ging. Iedere dag nam ik mij voor ‘morgen durf ik wel hard naar beneden’, maar daar is nooit iets van gekomen.’

De kluft

Voor me ligt een foto van de Kraaienpleinbrug, genomen in de jaren vijftig. Majestueus rijzen de twee pijlers die de bascule dragen op uit een witte omgeving. Langs de oprit naar de brug staan twee stalletjes, de ene een snoepkar en de ander een haringkar, weet ik uit mijn geheugen. Aan deze kant van de brug ligt een kuil, waar kinderen met hun sleetjes dankbaar gebruik maken van de helling die wij kluft noemden. Eraf roetsjen en weer naar boven klimmen voor een volgende snelle afdaling. Ik weet dat in groenere jaargetijden er een aflopend voetpad gaat van de brug naar het begin van het Volewijckpark, maar dat het politiebureau als een gesloopte wachter de ingang van het park bewaakt. Hoe de grote kuil daar gekomen is, waarschijnlijk ontstaan bij een van de vele bombardementen die Noord heeft opgelopen.


© 2024 Dick de Scally. Op deze publicatie berust auteursrecht.

Overzicht alle afleveringen “Het park en wij“.

Dick maakt deze serie geheel op eigen titel.
Reageren? Voor nu kunt u contact met de redactie opnemen via de link onderaan de website.

Wij sturen dan uw mail door naar Dick.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Gerelateerd: De Volewijckers


Amsterdam Noord Volewijckpark

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -