Voetbal benoorden het IJ – VVA, RKVVA, Rood-Wit A
Clubs Noord-Oost tot 1945, deel 1 van 4
Een serie van Albert van der Vliet(†)
Voetbalvereniging Augustinus (VVA) is opgericht in 1921 te Nieuwendam. VVA komt uit in een rooms-katholieke voetbalbond. In 1940 gaan alle voetbalclubs op in de Nederlandse Voetbalbond, de NVB. Er was al een VVA in de stad en daarom noemt de club uit Noord zich RKVVA. In 1957 wordt de nieuwe naam Rood-Wit A.
De rooms-katholieke volksbond in Nieuwendam nam het initiatief om voetbalvereniging Augustinus op te richten. De oprichtingsdatum is 13 april 1921. De naam verwijst naar de Augustinusparochie en de kerk op de Nieuwendammerdijk. Aanvankelijk speelt VVA alleen vriendschappelijke wedstrijden. Na een jaar meldt de club zich aan bij de rooms-katholieke bond in de regio, de Diocesane Haarlemse Voetbalbond (DHVB) opgericht in 1919.
Een grasveld vindt VVA bij boer Van Vuure aan de Zunderdorpergouw. Het weiland wordt speelklaar gemaakt en een houten loods van 15 meter lang doet dienst als kleedruimte. In 1922 spelen het eerste en tweede elftal van VVA mee in competities van de DHVB. In 1923 moet VVA de Zunderdorpergouw alweer verlaten omdat Van Vuure de huur van het weiland verhoogt.
Een nieuwe impuls komt uit de Bloemenbuurt. Jongens uit de Ritaparochie hebben een voetbalclub opgericht met als naam De Meeuwen. Die jongensclub sluit zich aan bij VVA. Bij De Meeuwen zitten jongens van de families Reuser en Letschert. Arnold Reuser (1871-1955) wordt in 1924 secretaris van VVA. Hij is vader van zeven kinderen, vijf jongens en twee meisjes. De jongens gaan voetballen bij VVA. Zoon Johan (1906-1984) trouwt met Maria Letschert (1905-1993). Zij krijgen zes jongens, die ook gaan voetballen.
In 1924 kan VVA een uitstekend veld huren achter de Buikslotermeerdijk ter hoogte van het Meerpad. Tot 1924 had DWV op die locatie gespeeld, maar de oudste club van Noord kon de huurverhoging niet opbrengen. In 1926 wordt VVA kampioen van de eerste klasse DHVB en promoveert naar de RKF. Dat is de ‘rooms-katholieke federatie van rooms-katholieke voetbalbonden in Nederland’, opgericht in 1916. Onder deze koepel valt vanaf 1932 de landelijke ICVB: de Interdiocesane Voetbal-Competitie-Bond.
In 1927 moet VVA naar een andere accommodatie omkijken omdat de huur wordt opgezegd. Er volgt een verhuizing, al meldt het boek van het 50-jarig jubileum niet waarheen. In 1933 worden twee velden aan de Middenweg en de trambaan in gebruik genomen. In 1935 wordt de parallel aangelegde Leeuwarderweg geopend voor verkeer. Langs de nieuwe Rijksweg worden zeventien voetbalvelden bespeeld en dat is tot 1963 het centrum van voetballend Noord. Eind jaren dertig is het complex de thuisbasis van onder andere ABIM, BPC, DWV, TBS, de Volewijckers, IJ-boys en IJ-vogels.
VVA en Volendam waren ongeveer even sterk in de jaren dertig. Ze hebben dikwijls de degens gekruist in de ICVB. Er reed een extra Waterlandse tram van Noord naar Volendam. De retourprijs was 49 cent voor volwassenen en 38 cent voor personen onder de 18 jaar. De prijs voor volwassenen was omgerekend bijna tien euro.
In juni 1934 spelen vier clubs om het kampioenschap van Amsterdam-Noord: DWV, de Volewijckers, de Meteoor en Electra (het latere Energia). DWV wint. VVA mag niet meedoen aan het toernooi en niet omdat de club rooms-katholiek is. De reden is dat VVA alleen leden aanneemt die katholiek zijn. In 1940 gaan alle aparte voetbalbonden, gedwongen door de Duitse bezetter, op in de NVB, de Nederlandse Voetbalbond. (Wordt later vervolgd.)
Lees verder deel 2 van Clubs Noord-Oost tot 1945: MVZ en KMVZ, hand- en hoofdarbeiders
Of bekijk de Introductie pagina: Clubs Noord-Oost tot 1945 – 4 afleveringen
Of bekijk het overzicht van alle afleveringen serie “Voetbal benoorden het IJ“
Bron:
50 jaar Rood-Wit Amsterdam, 13 april 1971. Jubileumuitgave, samenstelling J.P. van der Pol en A.W. de Wildt.
© 2014 – 2015 Albert van der Vliet†. Op deze publicatie berust auteursrecht.