Wisselingen bij de Volewijckers

Voetbal in Noord na 1945
De Volewijckers na 1945: deel 7

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet (†).

Wisselingen bij de Volewijckers
 
Volewijckers Buiksloterbanne
 
Feest op sportpark Buiksloterbanne op 6 juni 1971. De Volewijckers verbleef één jaar  in de tweede divisie. Werd meteen kampioen en promoveerde weer naar de eerst divisie. Foto: beeldbank Historisch Centrum Amsterdam-Noord.


Gerben Wagenaar wordt in diverse publicaties voorzitter van de Volewijckers genoemd, maar die functie heeft hij nooit vervuld. Hij was vóór de oorlog wel lid van de enquêtecommissie. Broer Douwe Wagenaar (1909-1983) was voorzitter van de Volewijckers van 1935 tot 1945. Na de oorlog is Gerben Wagenaar wél voorzitter van de commissie betaald voetbal.

Gerben Wagenaar (1912-1993) was 16 toen hij als linkshalf debuteerde in het eerste van de Volewijckers. Hij was in de jaren dertig aanvoerder van het team. Wagenaar was meterhersteller bij de Gemeente-Electriciteitswerken. (Op 1 januari 1941 zijn de gemeentelijke Gasfabrieken en Electriciteitswerken gefuseerd tot Gemeente-Energiebedrijven, GEB.) Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam CPN’er Wagenaar deel aan het verzet zodat hij niet meer actief kon zijn bij de Volewijckers.

Na de oorlog was Wagenaar lid van de gemeenteraad van Amsterdam, tot 1947, en van de Tweede Kamer tot 1959. Van 1946 tot 1952 was hij fractievoorzitter. Met enkele partijgenoten wilde Wagenaar de CPN vernieuwen, maar dat mislukte. De opstandige leden werden in 1958 geroyeerd. In 1982 besloot de CPN de geroyeerde partijleden te rehabiliteren. De Kraaienpleinbrug is vernoemd naar verzetsman Wagenaar. Hij was 60 jaar lid van de Volewijckers.

Op woensdag 3 oktober 1962 schrijft de Noord-Amsterdammer (N-A) dat er in de week na het overlijden van Daan de Jongh niet wordt getraind bij de Volewijckers. Op vrijdagavond trainde de selectie wel, onder leiding van tweede trainer Hartskoorn. In de promotie-uitgave van de Volewijckers staat Hartskoorn vermeld als P.P. Hartkoren en hij woonde op de Fazantenweg 7. (Dat adres biedt een ingang in het Stadsarchief, bij Genealogie, rubriek Woningkaarten.)

Pieter Paulus Hartkoren is geboren in 1914 in Rotterdam. In 1946 verhuisde hij naar Noord: Koekoekstraat 8. Een jaar later woont hij op de Fazantenweg 7. Beide adressen bevinden zich in de Vogelbuurt, de oorsprong van de Volewijckers: Volewijck betekent immers ‘vogelenwijk’. Hartkoren overlijdt in 1975.

Op vrijdag 19 oktober 1962 bericht de N-A dat de Volewijckers in het KNVB–orgaan een advertentie heeft geplaatst waarin een trainer wordt gevraagd. Hartkoren traint de groenwitten nog steeds, geassisteerd door Johan de Witte, zweminstructeur, en keeperstrainer Rein Zurburg (1928), die zelf keeper is.

Op vrijdag 30 november 1962 blijkt uit de N-A dat de Volewijckers een nieuwe trainer heeft aangesteld, oud-Volewijcker Piet van Houwelingen. Niet iedereen binnen de vereniging is blij met zijn aanstelling. Van Houwelingen krijgt de opdracht het seizoen bij de Volewijckers af te maken. In 80 jaar de Volewijckers is een staatje met hoofdtrainers opgenomen. Daarin is J. van der Veen de opvolger van Daan de Jongh. Hartkoren en Van Houwelingen worden niet genoemd.

Bij de aanvang van het seizoen 1962-1963 maken deel uit van de selectie: Doel: Van Hilten, Kirsten of Zurburg. Verdediging: Soetekouw, De Ruiter, Ellens en De Vries. Middenveld: Looijen, Van Wijk, H. Reuser en C. Kick. (In het tweede seizoen eredivisie was Cees Kick teruggekeerd naar de Volewijckers.) Voorhoede: Van ’t Hek, Boogaard, Schaft, F. Kick en Polak. Kirsten, Zurburg, Reuser en Van ’t Hek waren reserve. De pers vond midvoor Schaft groot (1.73m) en Boogaard klein (1.70m).

De opstelling op 30 oktober 1965: doelman Houtkoper, Co Adriaanse, De Ruiter, Schaft, De Vries, Koppendraaier, Looijen, Fens, Engelsma, Koster en Van Dijk. De Volewijckers kwam nog elf seizoenen uit in de eerste divisie, van 1963 tot 1974. In het seizoen 1970-1971 speelden de groen-witten in de tweede divisie.

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (na 1945)
Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (tot 1945)
Dit artikel is ook opgenomen is ons groter overzicht over De Volewijckers
Bronnen:
• 80 jaar de Volewijckers, 1920-2000, door Bab van Breenen.
• De Noord-Amsterdammer, editie Nieuwe Noordhollandse Courant: 3 en 19 oktober, 30 november 1962. Aanwezig in Stadsarchief.
• Evert Vermeer. De bijbel van de Eredivisie; feiten en cijfers van 50 jaar betaald voetbal. Amsterdam, 2004.
• Frans van den Nieuwenhof. Voetbalgeschiedenis deel 2. Een communistisch bolwerk in Amsterdam-Noord; de Volewijckers binnen drie jaar van Derde Klasse naar landstitel. Voetbal International, Gouda, 2014.
• Promotie-uitgave de Volewijckers, juni-juli 1961. (Zoekgeraakt.)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_divisie_%28voetbal_Nederland%29

© 2017 Albert van der Vliet(†). Op deze publicatie berust auteursrecht.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Amsterdam Noord Wisselingen bij de Volewijckers

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -