Ze komen er aan!

Pontjesverhalen

Mijn favoriete plekje om te wachten is het bankje op de steiger achter het Centraal, waar de pontjes naar de NDSM en naar de Buiksloterweg aanmeren en vertrekken. Je hebt er mooi zicht op wie de pontjes betreden en verlaten. Je ziet de mensen hard fietsen en rennen om het pontje halen, of net te laat zijn. En je bent een vraagbaak voor toeristen die niet weten welk pontje ze naar de overkant moeten nemen.

Gisteren zat ik er weer. Vier gepensioneerde Duitsers stonden voor de plattegrond van de pontjes en overlegden welke ze moesten nemen. ‘Wo wollt ihr hin?’ vroeg ik in mijn beste Duits. Ze moesten naar ‘Nörderlicht’. Ik wees hen naar de goede plek en vertelde dat het pontje daar over tien minuten zou aanmeren. En ik dacht: gepensioneerde Duitsers, niet helemaal de doelgroep van het café. Toen ik zelf ook op het pontje naar de NDSM stapte, werd ik aangesproken door een vrouw van middelbare leeftijd hoe ze bij EYE kon komen. Haar wees ik ook naar het juiste pontje.

In toeristengidsen wordt Noord aangeprezen als hip, als ‘the place to be’. Het gevolg is dat op de pontjes het aantal toeristen toeneemt. Soms lijkt het dat ze het merendeel van de passagiers vormen. Ik kijk dan al nauwelijks meer op als er een horde toeristen met gids zich vergapen aan ons en aan de omgeving, of als een groep puberende scholieren kabaal maakt. Maar Noorderlingen, dit is pas het begin.

Grote kans dat er over 5 jaar een kabelbaan vanuit West naar de NDSM loopt, aldus een artikel in Het Parool onlangs. En als de natte droom van de initiatiefnemers uitkomt kan die kabelbaan per uur 5000 mensen vervoeren, waarschijnlijk vooral toeristen. Dat staat gelijk aan 20 overvolle pontjes per uur. Tel daarbij de 7 pontjes die nu al in de spits vanaf het Centraal en de Pontsteiger de NDSM aandoen en je komt op ruim 6500 mensen die dan elk uur bij de NDSM worden gedropt. 6500 Mensen! De Zaanse Schans is er niks bij.

Ik fietste na aankomst vanaf de NDSM naar mijn huis en zag twee bierfietsen met passagiers geparkeerd staan. Het was pas twee uur ‘s middags, maar er werd al volop gezongen en iedereen had een biertje voor zijn of haar neus. Noorderlingen, die toeristen, ze komen er aan!
Ruud van Dijk


Overzicht “Alle Pontjesverhalen


Reageren? Stuur uw e-mail naar Ruud van Dijk

Op de hoogte blijven van toekomstige pontjesverhalen?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief


Amsterdam Noord Ze komen er aan!

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -